Pozitívan hat a munkavégzés hatékonyságára, ha tiszta a levegő az irodában

Budapest, 2024. május 2. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint[1] Európa-szerte körülbelül 400 ezer, Magyarországon több mint 10 ezer ember[2] idő előtti elhalálozásához vezet a légköri szennyezés, a számos légúti megbetegedésről és légszennyezés okozta panaszról nem is beszélve. Időnk 80-90%-át zárt terekben töltjük, így nem mindegy, hogy ezekben a terekben milyen levegőt szívunk, igaz ez az irodai mindennapokra is. A belélegzett levegő minősége hatással van többek között a szellemi és fizikai teljesítőképességre és a fertőzések terjedésére is. Amíg a lakásokban sok esetben egy szellőztetés megoldást jelenthet, addig az irodaházakban elengedhetetlen a szellőztetés és a levegőminőség biztosításához összetett légkezelő rendszerek szakértő üzemeltetése.

A Honeywell több ezer fős nemzetközi felmérése szerint a megkérdezett irodai dolgozók 93%-ának magasabbak az elvárásai[3] a beltéri levegő tekintetében, mint korábban. Annak minősége nagyban befolyásolja az emberi agy működését és a betegségek terjedését. Egy, a Harvard T.H. Chan School of Public Health által validált tanulmány szerint[4] a rosszabb minőségű beltéri levegő negatív hatással van a kognitív teljesítményre, így a dolgozók teljesítőképessége és információfeldolgozó hatékonysága romolhat. Ezzel szemben a zöld épületekben, illetve a modern légkezelőkkel ellátott ingatlanokban töltött idő alatt az említett funkciók hatékonyabban működnek.

A környezettudatosságra nagy figyelmet fordító ingatlanüzemeltető, az ICON Real Estate Management facility management részlegének egyik feladata a légkezelő és szellőztető rendszerek megfelelő működésének biztosítása és azok karbantartása, így az optimális levegőminőség biztosítása az üzemeltetett irodaházak és ingatlanok falai között. Az ICON kezel és üzemeltet WELL-minősítésű irodákat, így szakértőinek fontos feladata az azokra vonatkozó levegőminőségi szabályok betartása, a minősítések elvárásainak megfelelő levegőminőség biztosítása is.

„Levegőminőség szempontjából egy irodában talán a tárgyalók légcseréje a legkritikusabb, hiszen ezekben a helyiségekben jellemzően sokan és hosszú ideig tartózkodnak. Ezért az ICON által üzemeltetett irodaházakban kiemelt figyelmet fordítunk a tárgyalók megfelelő szellőztetésére a légkezelők vagy a helyi elszívás intenzívebb működtetésével. Ebben segítségünkre vannak az olyan rendszerek, melyek lehetővé teszik a befújt friss levegő és az elszívás helyiségenkénti változtatását, adott esetben a szén-dioxid szint helyi vagy központi mérés alapján történő automatikus szabályozással.”

mondja Flück Róbert, az ICON Real Estate Management facility management igazgatója.

Levegőnek nézzük? Ezerarcú zöldfalak a belső terekben

Az „élő faliszőnyegek” az esztétikai szempontok mellett a zajcsillapításban is fontos szerepet játszanak, behozzák a természetet az irodai falak közé, kiválóan oldják a stresszt és elősegítik a mentális jóllétet, minimálisan szabályozzák a hőmérsékletet és páratartalmat. Mindezeken túl pedig megkötik az egyes szennyeződéseket is a levegőből. A beltéri zöldfalak négyzetméterenként akár 60%-kal[1] csökkenthetik a mikrorészecskék jelenlétét, 2,3 kilogrammnyi szén-dioxidot képesek elnyelni, ráadásul évente 1,7 kg oxigént termelnek.

Típusától és növényzettől függő speciális karbantartási tervet, folyamatos gondoskodást igényelnek a beltéri, élő zöldfalak. Általában a növényeket táplálni, metszeni, tisztítani, cserélni, pótolni kell, szükséges odafigyelni, hogy ne burjánzanak el, ne hatoljanak be az épület szerkezeteibe, és hasonlóan, mint az emberek, a betegségeknek is ki vannak téve, ezért telepítésük, gondozásuk és fenntartásuk hozzáértést igényel.

[1] Forrás: https://op.europa.eu/webpub/eca/special-reports/air-quality-23-2018/hu/

[2] Forrás: https://www.levego.hu/egyeb/miert-fontos-a-levegominoseg/

[3] Forrás: https://cmmonline.com/news/study-finds-rising-expectations-for-workplace-air-quality

[4] Forrás: https://ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/ehp.1510037#r39

Megosztás