Az irodaházak felkészítése a télre már nyáron megkezdődik

Az irodaépületek műszaki felkészítése a téli időszakra szorosan ütemezett, összetett, pontos végrehajtást igénylő feladat. A hazai ingatlankezelési, létesítménygazdálkodási piac meghatározó szereplői közül egyedülálló módon magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező ICON Real Estate Management Kft. életében az augusztus már javában ennek a munkának a jegyében telik. A cég az ilyenkor szokásos műszaki rutinfeladatok elvégzése mellett idén két újítást is bevezetett. Javaslatcsomagot állított össze a tulajdonosoknak azokról a megoldásokról, amelyek segítségével komoly beruházás nélkül is javíthatják az irodaépületek energiafelhasználásának hatékonyságát. Ma, az egész Európát sújtó energiahiányban ez a központi kérdés. A cég másik újítása az általa kezelt ingatlanok mindenkor elvárt üzembiztos működését támogatja.

Az irodaépületek műszaki rendszereinek, berendezéseinek karbantartása, felkészítése a téli hónapokra a szokásoknak megfelelően a gyártói előírások, az azokban meghatározott protokoll szerint történik. Ezt a munkát az ICON kezelésében lévő ingatlanoknál alvállalkozó szakcégek munkatársai végzik a 2-300 ezer négyzetméteres létesítményekben, egy családi otthonhoz hasonlóan, csak más léptékben.

Ellenőrzik egyebek között a légkezelő, valamint a hűtési-fűtési rendszerek, azon belül a kazánok, keringető szivattyúk, hőcserélők és szelepek állapotát, elvégzik a szükséges javításokat, alkatrészcseréket. A mai, szakemberhiányos időszakban különösen érdemes ezeket a munkákat idejekorán megrendelni, megfelelően ütemezni, hogy az esetleges komolyabb hibák elhárítása ne csússzon bele a fűtési szezonba, a karbantartások ne rontsák a bérlők komfortérzetét. A kisebb, de a műszaki rendszerek biztonságos működése szempontjából szintén fontos feladatokat, például a fűtési rendszerek hidraulikus körének feltöltését, légtelenítését már az ICON saját, magasan képzett karbantartó munkatársai végzik el. A 2022-es felkészülés a télre az irodapiacon az energiahatékonyság javítása jegyében zajlik, ezért az ICON műszaki üzemeltetéssel (facility management) foglalkozó szakembergárdája javaslatcsomagot állított össze a tulajdonosoknak. 

A csomagban szereplő egyes megoldások nem igényelnek új, költséges beruházásokat. Az irodaépületek meglévő rendszereinek működését teszik hatékonyabbá, például a belső hőmérséklet szabályozásával eredményeznek megtakarítást az energiafelhasználásban. Ezekkel a módszerekkel is már átlagosan 2-6 százalékos csökkenést tudunk elérni az energiafogyasztásban

– mondta Flück Róbert, az ICON üzemeltetési igazgatója.

A csomagban szereplő megoldások másik előnye, hogy az ICON által üzemeltetett irodai-, retail- vagy logisztikai ingatlanok bérlői ezekből a változásokból gyakorlatilag semmit sem észlelnek, komfortérzetük, a szolgáltatások színvonala változatlan marad. Komolyabb műszaki beavatkozást igénylő energiahatékonysági beruházásoknál már szükség van valamennyi szereplő, a tulajdonosok, a bérlők és az ingatlankezelési, létesítménygazdálkodási szakemberek bevonására már idejekorán az egyeztetési folyamatokba. 

A koronavírus-járványban, amikor az irodák egy része több hullámban szinte teljesen kiürült, és a dolgozók a saját otthonukból végezték a munkájukat, megtanultuk kezelni a váratlan helyzeteket. Ezeket a tapasztalatokat irodaépületeink téli felkészítésében, valamint a tulajdonosok és a bérlők érdekeinek folyamatos összehangolásában is jól tudjuk hasznosítani, mindkét fél megelégedésre

– teszi hozzá Nagy Gábor, az ICON ügyvezető igazgatója.

A cég másik idei újítása, hogy a részben a járvány következményeként kialakult szállítási nehézségek, az olykor többhetes késések kivédésére, az üzembiztonság erősítése érdekében komoly raktárkészletet halmozott fel a meghibásodáskor más rendszerekkel nem kiváltható műszaki berendezések javításához szükséges alkatrészekből, tartozékokból. Jöhet a tél, az ICON, és az általa üzemeltetett ingatlanok felkészültek a hidegebb hónapokra.

TOP 4 teendő: Hogyan készítsük fel az irodaházat a télre?

1. Fűtési rendszer

Még a fűtési szezon előtt szükséges elvégezni a teljes fűtési rendszer ellenőrzését, szükség szerint a karbantartását annak érdekében, hogy a hidegebb napok beköszöntekor problémamentesen biztosítható legyen a szükséges és komfortos hőmérséklet. Fontos a biztonsági szempontok szem előtt tartása mellett elvégezni a kazánok, gázégők ellenőrzését, a hálózat, a hőleadók átvizsgálását, a szelepek átmozgatását és az esetleges szűrőcseréket.

2. Nyílászárók

Az ablakok, ajtók esetében is fontos az időszakos karbantartás, ellenőrzés. Lényeges a zárszerkezetek, a szigetelések ellenőrzése, szükség szerinti javítása. A megfelelő izoláció sokat javíthat a fűtés hatékonyságán és ezáltal jelentős mértékű megtakarítást eredményezhet a költségeket tekintetében.

3. Külső homlokzat és tető

A téli időszakban már jelentősen ronthatja a komfortérzetet egy beázás, amelyet okozhat egy eltömődött eresz vagy egy sérült tetőelem, érdemes ezek karbantartását, javítását még az ősz elején elvégezni. Hasonlóképpen fontos a szigetelés esetleges sérüléseivel, hibáival idejekorán foglalkozni.

4. Az épület környezete

A felkészüléshez hozzátartozik a külső világítás ellenőrzése, karbantartása, hiszen a világítás hiánya reggel és délután télen baleseteket okozhat. Bár hazánkban egyre kevésbé jellemző a havas időjárás, ennek ellenére kötelezettsége az üzemeltetőknek, tulajdonosoknak az ingatlanuk előtti járdaszakasz szükség szerinti takarítása havazás esetén. Az ehhez szükséges eszközök beszerzése is időszerű ősszel, különösen a nagyobb ingatlanok esetében.

Megosztás